Kako Uspeti kao Preduzetnik?

Poznato je da je svaki početak težak, a ukoliko želite da postanete preduzetnik taj početak će možda biti i nešto teži.

Author image
Darko Kojić
Datum ažuriranja
Datum objave
Prva objava:
Vreme čitanja: 5 min.
Featured blog post image

U životu kao i preduzetništvu ne postoji ništa što je idealno. Nije moguće samo postaviti stvari na svoje mesto i da vam one zarađuju konstantno. Stalno nailazimo na prepreke, kvarove, sabotaže i probleme.

Ali u tome i jeste čar današnjeg života jer svi težimo ka savršenstvu koje je nemoguće postići. Danas je velika stvar ako se može sa vremena na vreme dostići tačka savršenstva, kako u poslu tako i životu.

Pročitao sam hiljade tekstova sa eliksirima od reči kako nešto napraviti, kako biti dobar kao preduzetnik ili čovek i kako stvoriti nešto ni iz čega. To jednostavno jeste na papiru, ali ako sa mukom i teškoćama počnemo stvarno primenjivati takve savete osetićemo veliku promenu, kako na sebi tako i ljudima oko nas, i način ophođenja drugih prema nama.

Znate ono, kada napravite neku dobru stvar svi se menjaju prema vama, pa je potrebno da se i vi promenite.

Želja

Ako stvarno i u istinu nešto želimo verujte da će se to ostvariti. Jednostavan primer za to je voda. Ukoliko se nalazi na velikom prostranstvu i kreće se u mnogo smerova neće postići neku veliku snagu, ali u isto vreme ako je usmerimo samo u jednu tačku može se sa njom seći i kamen i metal. Zato je jako važno definisati šta je to, šta želimo u životu, odnosno svoj cilj i konstantno gledati u taj naš cilj i kretati se ka njemu. Ne smete skrenuti pogled jer je mnogo teško vratiti se.

Takođe je veoma važno voleti ono što radite, da vas to ispunjava i čini srećnim u svakom trenutku. U tom slučaju neće vam ništa padati teško.

Rizik

Kako da radim nešto što volim, ne smem napustiti moj posao koji je dosadan i baciti se u to nastradaću finansijski? Hoćeš ako samo kreneš. Ali isplaniraj, pripremi se da možeš, odrekni se nekih stvari zarad boljeg sutra i napravićeš ono što želiš. Znaš kako se kod nas kaže “bez rizika nema dobiti”.

Takođe je izuzetno važno da se edukacijom i skupljanjem informacija maksimalno posvetiš svom cilju, odnosno tome kako da postaneš dobar preduzetnik i u tom smislu smanjiš rizik na minimum. Mnoge stvari se mogu znati unapred i mnogo toga se može pripremiti pre samog početka rada.

Znanje

Teško je znati sve, ali u početku mali preduzetnici nisu sposobni sve usluge platiti, zato je potrebno da imate osnovno znanje iz mnogo oblasti. Danas je to bar lako, YouTube i blogovi će vam otvoriti oči, mnogo se stvari može naučiti. Ja sam neko ko ima samo srednju školu i konstantnim usavršavanjem postigao sam mnogo. Kada se setim sebe iz srednje ne mogu da zamislim da ja čitam redovno, kao i da ovaj tekst pišem.

Šta Ja To Treba da Znam?

Marketing je potrebno da znaš iz mnogo razloga. Biti preduzetnik, a da niko ne sazna za tebe totalno je bezvredno. Moraš se pokazati ljudima. Ponosi se sa tim da to što radiš, radiš dobro.

Ekonomija je potrebna na mnogo polja, trebalo bi da u svakom trenutku znaš koliko resursa imaš i sa čime vladaš i koliko ti fali da bi uspeo da stvoriš više.

Tehnički posao za koji se opredeliš jeisto važno da poznaješ. Klijenti odlično osećaju kada neko nije stručnjak u svojoj oblasti. Sa poznavanjem svog posla mnogo je lakše doći do klijenata, a samim tim i do profita.

Psihologija je potrebna kako bi što bolje upoznao svog kupca i kako bi što jednostavnije i lakše sa njim ušao u kontakt. Takođe moraš unapred biti spreman na sva pitanja koja klijenti inače postavljaju kako ne bi dao ni milimetar prostora sumnji. Psihološki ako stojite dobro veoma ćete lako dolaziti do posla.

Potrebno je razviti neke osnovne vrednosti koje će ti u samom obavljanju posla dosta pomoći.

Disciplina preduzetnika je veoma važna. Moja prva asocijacija na disciplinu jeste vojska. Tamo se u sistemu organizacije veoma uspešno primenjuje i tačno se zna “ko kosi, a ko vodu nosi”. Lako je disciplinovati druge ljude, ali samim tim što smo mi mali preduzetnici, mi moramo prvo krenuti od sebe, što je ujedno i najteže. Disciplinujte svoje radno vreme, radne navike, kulturu prema klijentima, način odnosa sa klijentom i radno vreme. Vreme je veoma važno i ako njega ne disciplinujete nećete imati ni tren vremena za sebe, postaćete robot koji samo radi.

Neki Primeri Discipline

Sve što možeš danas ne ostavljaj za sutra.

Postavi sebi pravila kao da te neko drugi primorava na njih.

Najteže obaveze obavi prvo, na kraju dana ćeš biti nasmejan.

Uredno spakuj i organizuj robu, dokumenta, svoj računar.

Prihvatite odgovornost za greške nastale u poslu. Klijenti ovo mnogo cene tako da iskoristite grešku u vašu korist, a ne protiv sebe.

Slušaj klijente i zaposlene, veruj mi mnogo informacija se tu krije koje ti mogu pomoći, iako znam da je to teško. Navićićeš se.

Analiza je potrebna zbog smera u kom želimo da se krećemo. Analizirati treba apsolutno sve.

Finansije i Tržište

Finansije ukoliko analizirate konstantno, uvek možete znati kako stojite sa poslom i da li je to što radite dobro ili loše. Koliko je posla bilo prethodnih godina i da li rastete. Zato je neophodno voditi evidenciju i analizirati sa vremena na vreme.

Klijenti se danas veoma lako analiziraju uz pomoć alata kao što su to Google Analitycs, Facebook ili Instagram. Ovo je veoma važno jer tačno možete saznati šta je to što ljudi očekuju od vas i kako treba da se postavite. Veoma je bitno slušati klijente, opet ponavljam, zato što sami klijenti kažu šta ih muči i šta nije u redu.

Tržište i konkurencija su veoma bitan faktor i potrebno ih je možda i najviše analizirati kako bismo znali da ne grešimo. Nije potrebno da imate nižu cenu od konkurencije. Dovoljno je da imate odličnu uslugu i da se pažljivo posvetite svakom klijentu, tako ćete dobiti bitku.

Radoznalost i Kreativnost

Radoznalost je veoma važna u svetu u kom se sve menja brzinom svetlosti. Potrebno je da što pre dođemo do informacija koje su neophodne, kako bismo poboljšali naš posao. Svako će vas ceniti ukoliko ste moderni i posvećeni konstantnom unapređenju posla.

Kreativnost je veština koja se uči. Potrebno je da otvorite svoj um, da imate maštu za vaš posao i da verujete u sebe. Gledajte primere drugih biznisa koji su dosta kreativniji od vašeg i izvlačite pouke. Kreativnost je veoma važna i lako se može primeniti kada zamislite da ne postoji šablon koji treba slediti, već da treba napraviti nešto po svojim pravilima onako kako mi želimo. Tada će ona eksplodirati iz nas.

Nadam se da sam pomogao mnogima sa nekim svojim savetima i principima po kojima sam i sam radio i borio se. Vremenom sam sagradio posao u kojem smo zaposleni moja supruga i ja i od koga možemo veoma lepo živeti. Osnova svega je: verujte u sebe i znajte da vi možete sve. Ne postoji stvar koja je nezamisliva.