Blog

Blog | Profesionalne beleške

Rad od Kuće - Kako Organizujem Vreme i Obaveze

U okviru ovog teksta saznaćete kakva su moja iskustva vezana za rad od kuće, kako uspevam da se organizujem, kao i to da li mi remote način poslovanja trenutno odgovara.

22. april 2024.

|

Prva objava: 22. 04. 2024.

klarapelhe.rs/blog

Rad od Kuće - Kako Organizujem Vreme i Obaveze

featured image

Prethodne tri, četiri godine rad od kuće nije bio samo nečiji lični izbor već i stvar obaveze zbog nepovoljne epidemiološke situacije širom sveta. Međutim, ovaj način rada je postao izuzetno popularan i nastavio da “živi” i nakon doba korone. Na to da li neko radi od kuće ili ne, utiču naravno i objektivne okolnosti pod kojima se posao obavlja, da li se radi u internacionalnom ili domaćem timu, da li je poslodavcu lakše (da ne kažem isplativije) da ne plaća kancelariju i doprinose, da li je posao sa fiksnim ili kliznim radnim vremenom i tome slično.

Sa ovim konceptom rada lično sam upoznata još od 2019. godine, u ono srećno vreme kada nismo mogli ni da zamislimo šta će nas sve snaći samo jedan obrtaj oko Sunca kasnije. Dve godine pre toga, kada sam i započela svoju karijeru u svetu digitalnog marketinga, radila sam samo iz kancelarija i iskreno se nisam ni nadala tome da ću jednog dana moći da radim iz ličnog radnog prostora. Ali onda, u jednom trenutku tokom proleća 2019. godine otvorila se dobra prilika da krenem da radim za jednu kompaniju u vlasništvu Amerikanaca i tada kreće moja remote priča koja traje i dan danas.

Iako sam poznavala više ljudi koji su uspešno radili od kuće i pre nego što sam i sama zakoračila u svet remote radnika, iskrena da budem, u početku mi nije bilo nimalo svejedno i brinula sam se oko mnogo detalja. Imala sam nedoumice vezane za to kako ću organizovati vreme dok budem radila od kuće, da li ću biti fokusirana i produktivna, da li je moja oprema dovoljno dobra, pitala sam se šta da radim ako komšije budu pravile buku tokom radnog vremena i mučila sebe mnogim drugim dilemama. Sa druge strane, dopala mi se pomisao da mogu da spavam duže, izbegnem jutarnje špiceve u Beogradu i ne izlazim napolje po kiši i snegu.

Protokom vremena, sve sam više počela da uviđam kako je ovaj način rada verovatno i najbolja moguća opcija za mene iz razloga što se u njemu osećam najkomfornije i mnogo se bolje snalazim nego u klasičnom poslu iz kancelarije. Iako sam u samom početku imala određenih poteškoća i nisam sve radila na pravilan način, jednom kada sam pronašla način da se koliko-toliko kvalitetno organizujem i stvari postavim na pravilne temelje, moje iskustvo rada od kuće je krenulo drastično da se menja i postala sam mnogo zadovoljnija radnom svakodnevicom.

Organizacija kao Ključ Uspeha

Kao i većina drugih stvari u životu, i rad od kuće ima svoje prednosti i mane i samo je pitanje kako se ko snalazi u ovakvoj vrsti radnog ambijenta. Kao što sam i pomenula, kod mene su prvo preovladavali anksioznost, zabrinutost i sumnja, ali su su se oni brzo pretvorili u zahvalnost za to što imam mogućnost da organizujem svoje radne dane onako kako ja to želim i smatram da treba, i što ne moram da zavisim od tuđeg raspoloženja i atmosfere koja u kancelarijama često ume da bude neprijatna/toksična.

Smatram da ključna reč vezana za efikasan rad od kuće jeste dobra organizacija. Kada se radi iz firme, mnoge stvari su unapred pripremljene i sređene pa nije toliko nužno razmišljati o određenim aspektima kao kada radite iz svog stana ili kuće. Rad od kuće se uglavnom obavlja u sličnom intervalu kao i rad iz kancelarije, odnosno od 9 do 17 časova, pa ovo samim tim znači da treba unapred isplanirati koliko ranije je dovoljno probuditi se, kada popiti kafu, kada napraviti pauzi za ručak i tome slično. Uz sve to treba i urediti sopstveni radni prostor, nabaviti kvalitetan radni sto, stolicu, radnu opremu i generalno kreirati što ugodniji poslovni ambijent.

Da bi rad od kuće zaista bio delotvoran, neophodno je povesti računa o nekoliko različitih aspekata. I meni samoj je bilo prilično izazovno da pronađem najbolje metode za stvaranje savršene kućne radne atmosfere, i na tom putu sam se susrela i sa ponekim greškama i omaškama. Ipak, sada kada je već prošlo 5 godina od kako radim na ovaj način, mogu da kažem da sam koliko-toliko došla do pouzdanog recepta koji odgovara mojim ličnim potrebama i navikama.

Spremanje za Posao

Iz sopstvenog, ali i iskustava kolega koji rade na sličan način, znam da je jedan od najvećih izazova kada je rad od kuće u pitanju to što nije uvek lako motivisati se na doterivanje, oblačenje i obavljanje posla za radni stolom onako kako se to čini u samoj kancelariji. Mnogi zbog toga upadaju u iskušenje da rade iz kreveta, u pidžami i potpuno nesređeni što može izuzetno negativno uticati na fokus i produktivnost. Čak i ako vas niko ne zove tokom radnog vremena, ni ako nemate sastanke svaki dan i ne morate da izlazite iz kućedok radite, to ni u kom slučaju nije opravdanje za to da se ponašate kao da je vikend i da se ne podstaknete na to da osmislite sebi profesionalno radno okruženje.

Meni se neki čak i čude kada kažem da se svakog jutra pre početka posla našminkam (makar malo), naparfemišem i barem u određenoj meri profesionalno obučem. Ovo, naravno, nije nešto što se očekuje i zahteva od mene ali mi izuzetno pomaže da na zdrav način započnem radni dan i omogućava mi da se mnogo bolje osećam što se na kraju odražava i na moju efikasnost u samom poslu.

Kreiranje Profesionalnog Radnog Ambijenta

Druga stvar koju sam učinila tokom dugogodišnjeg staža u remote radu i koja mi takođe veoma znači, jeste pretvaranje jedne čitave prostorije u stanu u radnu kancelariju koja služi samo za tu svrhu i u kojoj boravim tokom celoupnog radnog vremena. Na ovaj način, svakog jutra kada zakoračim u svoju kućnu kancelariju, zaista stičem osećaj da se nalazim na pravom i ozbiljnom radnom mestu što mi omogućava da se lakše fokusiram na posao i brže završim tekuće radne obaveze.

Radnu sobu sam takođe uredila tako što sam nabavila poseban radni sto koji ima dovoljnu dužinu i širinu za sve moje potrebe, i na način da mogu da radim sa dva ekrana, od kojih je jedan klasičan monitor, a drugi pripada laptopu koji mi služi i za razdvajanje alata sa kojima radim i generalno efikasniju raspodelu poslova. Sve do pre nekih godinu, godinu i po dana, imala sam lošu naviku da ne radim uvek za stolom, već sam često sedela na fotelji sa laptopom u krilu što se pokazalo prilično loše kako za same radne performanse tako i za leđa. :) Vremenom, kako se obim posla povećavao, shvatila sam da je neophodno da promenim nešto u svakodnevnim radnim navikama što mi je ubrzo dalo rezultate i pomoglo da napredujem u onome čime se bavim.

Ograničavanje Ometajućih Faktora

Još jedan izuzetno važan aspekt kada je rad od kuće u pitanju jeste umeće sprečavanja, ili barem limitiranja svega onoga što bi moglo da ometa rad i otežava dobru koncentraciju. Pod ovim faktorima mislim na najrazličitije stvari poput komšija koji renoviraju stan i prave buku, kućnih ljubimaca koji žive sa vama i često su glasniji nego što bi trebalo, druge ukućane koji vam mogu ući u sobu dok vodite neki bitan sastanak i tome slično. Kada se radi iz kancelarije, veliki broj stvari je unapred stavljen “pod kontrolu” i osim kolega koji rade u istom prostoru i koji mogu ometati vašu produktivnost, nema mnogo drugih okolnosti koje bi mogle predstavljati problem.

Rad od kuće, pored svih pogodnosti, donosi i tu jednu dodatnu obavezu i odgovornost da baš vi budete ti koji će se pobrinuti za to da što manji broj stvari ugrožava vaš lični način rada i privatnost u poslu. Ovo je ujedno i najteži deo remote rada baš zbog toga što nije sve u vašim (našim) rukama i što je nemoguće uvek organizovati sve na idealan način. Meni se tako, recimo, ponekad desi da komšija odluči da popravlja pokvarenu bravu na kupatilu u 13 časova popodne ili da komšijski pas neprestano laje tokom nekoliko sati, i to su zaista aspekti nad kojima nemam mnogo uticaja (osim povremenih molbi i prigovora). Sa druge strane, ono na šta mogu da utičem jeste to da mi dok vodim poslovne razgovore i kada imam unapred zakazane sastanke niko ne ulazi iznenada u sobu, kao i na to da nemam neke dodatne distrakcije koje mi mogu ometati pažnju. Oko onoga nad čim nemam toliki uticaj ne mogu (a i ne želim) da se nerviram i živce čuvam za ono što mi jeste u kontroli i što mi može pomoći da dobijam i dajem što bolje poslovne rezultate.

Prednosti i Mane Rada od Kuće - Sumirano

Sada kada sam navela nekoliko važnih tačaka vezanih za rad od kuće i objasnila na koje načine ja sama pokušavam da se organizujem tokom remote rada, mogu vrlo kratko i da sumiram sve ono što lično smatram za najveće prednosti i mane ovakvog vida poslovanja.

Kao neke od najvećih prednosti istakla bih:

  • Rad iz sopstvene kuće i ambijenta koji se kreira po ličnoj meri.
  • Prilika da se radi iz svoje kancelarije u kojoj ima manje ometajućeg faktora.
  • Rad na ličnom računaru i u najvećem broju slučajeva naprednijoj tehnologiji koja u kancelarijama ume da bude zastarela.
  • Šansa da se hrani zdravije jer u toku radnog vremena može nešto i da se skuva.
  • Lakša i brža organizacija radnih obaveza.
  • Mogućnost da se neke stvari nevezane za posao obave i u toku radnog vremena (recimo, dostava paketa, plaćanje računa itd.).
  • Veći nivo samostalnosti i odgovornosti u obavljanju posla.

Kao potencijalne mane mogu da navedem:

  • Nedostatak kontakta sa drugim ljudima.
  • Povremene poteškoće u radu sa drugim ljudima na daljinu (različite vremenske zone, dugo čekanje na odgovore i tome slično).
  • Otežano postavljanje preciznog limita između radnog i slobodnog vremena.
  • Lako navikavanje na sedalački način života i manjak fizičkog kretanja.
  • Umanjen osećaj timskog rada i teže povezivanje sa kolegama.
  • Smanjena produktivnost

Da li je Rad od Kuće Idealan Izbor za Svakoga?

Iz velikog broja stvari o kojima sam pisala u ovom tekstu, moglo bi se lako zaključiti kako smatram da je rad od kuće apsolutno najbolja moguća opcija poslovanja i kako bi svi trebalo da rade upravo na ovaj način. Stvarnost je, međutim, drugačija pa i pored toga što je ovaj način rada u potpunosti odgovarajući za mene, to ni u kom slučaju ne znači da smatram da je idealan za svačije potrebe. I sama poznajem mnogo ljudi koji se uveliko bolje snalaze u radu iz kancelarije i remote posao ih na neki način guši i limitira.

U pojedinim aspektima i sama mogu da osetim određene manjkavosti koje sam i nabrojala ranije, ali sam svesna toga da treba prihvatiti činjenicu da ništa u životu ne može biti savršeno, pa tako ni posao. Suština je samo u tome da se pronađe najoptimalniji način rada koji odgovara pojedinačnim karakterima, ličnostima, potrebama i navikama.

Moje mišljenje o remote poslu, bazirano na višegodišnjem iskustvu rada na ovaj način, jeste to da on može savršeno odgovarati samo onima koji su spremni da samostalno rade, da sami donose odluke, onima koji umeju dobro da se organizuju i koji lakše funkcionišu kada rade bez drugih ljudi i van velikog tima. Sa druge strane, oni koji žele da sarađuju sa kolegama dok rade na različitim projektima, koji su hiperaktivni i potrebna im je svakodnevna fizička aktivnost, kao i oni kojima je lakše da posao obavljaju ako dobijaju brze odgovore i instrukcije, ovakav način rada verovatno ne bi mnogo voleli.

Iskrena da budem, i da na taj način i privedem ovaj tekst kraju, nakon pokušaja rada iz kancelarije kako u maloj tako i u velikoj firmi, kao i sa velikim iskustvom koje imam u radu od kuće, mogla bih da kažem da bi se, kada bi to bilo moguće, najpre odlučila za neki vid hibridnog načina rada. Smatram da bi se na taj način dobilo najbolje iz oba sveta, i da bi se na idealan način iskombinovao samostalni rad sa povremenim socijalnim kontaktom koji u remote radu možda i najviše nedostaje. Ali, s obzirom na to da "poslovni raj" ne postoji, moramo napraviti najbolje od onoga što imamo i što nam je trenutno dostupno, pa se tako nadam da ću još neko vreme uspešno pronalaziti recept za dobru organizaciju i efikasan rad od kuće. A da li ću do kraja svoje karijere raditi baš na ovaj način, ostaje da vidimo. :)